Светъл празник - Ден на народните будители

02/11/2013 15:06

 

На 1 ноември отбелязахме Деня на народните будители. Делото на  книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение беше почетен във Враца с ученическо шествие и общоградски празник пред паметника на Св.Софроний Врачански.

Софроний Врачански пръв преписва и разнася Паисиевата история, а като врачански владика започва богослужение на роден език и пише първата новобългарска печатна книга "Неделник".

В 11:00 часа в НУ“Св.Софроний Врачански“ ученолюбиви и любознателни ученици от втори и трети клас се събрахме заедно в ателие „Летописци“, за да изготвим книжки за нашите приятели от Франция, Англия, Германия, Италия и Испания. В тези книжки ние разказваме за нашите пътешествия и проучвания за Софроний Врачански в Черепишкия манастир и в гр.Видин. Така и децата от Европа, наши приятели в проект Коменски на тема“Изкуството и културата в Европа“, ще могат да научат повече за българската история и култура.

Вицепрезидентът Маргарита Попова гостува в нашето творческо ателие. Тя разговаря с всяко дете, разгледа с интерес новите малки книги на учениците и сподели своята радост от духовното израстване на малките българчета. Маргарита Попова призова всеки българин да направи нещо добро ”Нашият народ е жаден за дух, за разум, желае искрено да бъде обгърнат с добро”.