Мобилности

Мобилност в Англия

 

От 29.04. до 3.05.2014 година ученици и учители от НУ” Св. Софроний Врачански” гр. Враца посетиха своите приятели в Райтъл, Англия. В срещата участваха Божидара Каластирска, Георги Игнатов, Стефани Асенова, Вяра Хубева и учителите Светлана Пойчева, Ива Йонкова, Цветана Христова и Добромир Никифоров.

Всички се включихме се в урок по английска литература  в училището в Райтъл и описахме на английски език образа на страшен герой. Разговаряхме на английски език с домакините. Свирихме на различни музикални инструменти и пяхме по ноти в час по музика. Запознахме се с нови приятели от Англия и от Испания. Забелязахме колко внимателни и подредени са английските ученици и в час и през междучасието.

Разгледахме забележителности в столицата Лондон – Окото на Лондон, Биг Бен, Бъкингамския дворец, като много внимавахме при пресичането на пътното платно, защото англичаните се обръщат първо на дясно и после наляво. Камбаните на Биг Бен зазвъняха точно, когато се изправихме пред тях. 

Мобилност в Италия

Срещата се проведе в периода от 15.03.2014 г . - 20.03.2014, тя е втората  за втората година на Европейски училищен проект Коменски „Изкуството и културата в Европа“.

Училището в Джела ни посрещна огряно от топли слънчеви лъчи и много приятели. Детски театрален спектакъл откри празнично посещението на партньори от Европа. Представихме дейностите на училищата за проучване и пригодвяне на рецепти от различни страни.Запознахме се с класовете, работещи в европейския проект.Уточнихме предстоящата мобилност с ученици в Райтъл,Англия в периода 29.04-3.05.2014г. 

 

 

Мобилност в Германия

В периода от 14.10.2013-16.10.2013 г. Български екип осъществи посещение в НУ“Виесенгранд“в град Нюфринген, Германия.

Четирима представители от  НУ „Св.Софроний Врачански“ участваха в мобилността по проект „Изкуството и културата в Европа”. В срещата участваха директори и учители  от партньорски училища от Англия,Франция, Италия и Испания. Българските учители представиха дейности, проведени за проучване и представяне на творчеството на българския композитор и музикант Дико Илиев. Домакините от училище ,, Виесенгранд ” запознаха гостите с учителския колектив и немската образователна система. Посещенията в класовете  дадоха възможност на партньорите от различните страни да се запознаят с немската образователна система, която е съхранила и развила своето практическо обучение по всички учебни предмети. Бяха уточнени предстоящите визити и дейност

  

 

Мобилност в Испания

Срещата се проведе в периода от 01.06.2013 г . - 06.06.2013, тя е заключителна за първата година на Европейски училищен проект Коменски „Изкуството и културата в Европа“.

В училището „Бланка дьо ла Риос ” ни посрещна  малък музей от живи картини върху творчеството на испанския художник Веласкес. Малките деца бяха подредили и съживили картините на големия  художник. Нашето училище представи великия български художник Владимир Димитров - Майстора и допълнителните дейности  с учениците за изучаване и претворяване на сюжети от картините му. На международна изложба в Испания представихме  детски творби, нарисувани по стъпките на европейските художници:

Владимир Димитров Майстора- България

Соня Делони-  Франция

Диего Веласкез- Испания

Отмар Алт- Германия                                    

Уйлям Търнър- Обединено кралство

Амадео Модилиани- Италия

 

  

 

Мобилност в България

На 11 и 12 март в нашето училище гостуваха учители от Италия, Франция, Англия, Германия и Испания. Те имаха удоволствието да участват в празника на НУ“Св. Софроний Врачански“. Заедно с учениците, родителите  и партньорите  се радваха на  стихове и песни пред паметника на Софроний Врачански, където врачанската общественост изрази почитта си  пред делото на  великия родолюбец.

В Регионалния исторически музей  представихме първата новопечатна българска книга „Неделник", написана от Софроний Врачански и оригиналния архиерейски служебник, който е използвал като епископ във Враца. Особено място в експозицията заемаше преписът на „История славянобългарска", направен от учениците на НУ „Св. Софроний Врачански”.

Празничен детски концерт зарадва гостите с красотата на музикалните и танцови изпълнения на малките ученици. Партньорите от Европа се включиха в празника и всеки представи своята част от обединена Европа.

На 12 март гостите участваха а в открити уроци, които разширяват обучението на децата със знания  по чужди езици и дейности по ЕОП „Изкуството и културата в Европа“. Изложба от постери с думи и занимателни азбуки на латиница и кирилица, изработени от децата на шест европейски държави, украсиха фоайето на на 105 годишното ни училище.

 

 

Мобилност във Франция

 

В периода от 9.12.2012-14.12.2012 г. Български  екип осъществи първо посещение в НУ" Жан Расин" град Лион, Франция.

Шест представители от  НУ „Св.Софроний Врачански“ участваха в мобилността по проект „Изкуството и културата в Европа”. В срещата участваха директори и учители  от партньорски училища от България, Англия, Германия, Италия и Испания. Българските учители представиха дейности, проведени с цел проучване и представяне на нашия район, забележителностите в родния край, нашето училище и българската образователна система. Домакините от училище ,,Жан Расин” запознаха гостите с учителския колектив и френската образователна система. Посещенията в класовете и детската градина дадоха възможност на партньорите от различните страни да се представят на учениците и да отговорят на техните въпросите. Бяха уточнени предстоящите дейности и визити през първата година на проекта.Нашите ученици изпратиха на европейските деца писма, коледни картички и сурвачки. Пристигат и отговорите от нашите нови приятели

.

 

.